Saturday, February 28, 2009

Kriisides on ka positiivne pool

See toimib vastavalt meie endi sisemaailmale. Kui lapsed mäest alla kelgutavad, siis on see nende jaoks lõbus. Lähenedes olukordadele sellest vaatenurgast, peaks negatiivsetest olukordadest läbiminek meile teadvustama, et õige tegutsemise korral ootab meid ees positiivne tulevik. Pilvine ilm ei tähenda veel seda, et pealpool pilvi ei ole päikest.
Kriisides ei kaota need, kes julgelt olukordadele näkku vaatavad. Tuleb välja selgitada, kus valesti tehti ja seda ka avalikult tunnistada.
Ühiskonna tasandilt vaadatuna hakkab see peast ehk valitsejatest. Kui rääkida demokraatiast, siis üks põhilisi puudusi on see, et sigaduste tegijad loodavad kollektiivsele vastutusele. Õigemini, nad ei julge vastutust võtta.
Küsimus ei ole vigade tegemises, vaid palju olulisem on see, kuidas nendele hiljem reageeritakse.
Inimene, kes ei ole võimeline oma vigu tunnistama ei näe põhjust ka muutumiseks. Tavaliselt püüab ta välise kosmeetikaga oma kortsud varjata.
Kui me aga julgeme tõde tunnistada, siis võime olla ka kindlad, et võit on käes. Kirikuõpetaja Toomas Paul on kunagi välja öelnud ühe mõtte, et "kui sa oled sõnastanud probleemi, siis oled juba lähedal ka vastusele."


Austuse ja lugupidamisega
Enn Veesalu

No comments: